Groningen Visueel

Het project Groningen Visueel is een project in samenwerking met stichting Liga 68, die de artistieke leiding heeft over filmtheater Images, en de stichting Prime, Groningse stadsproducent van hedendaagse muziek.

Onder het motto “oog voor nieuw talent” heeft de gemeente Groningen in het kader van het cultuurbeleid voor de periode 2005-2008 geld beschikbaar gesteld voor het verstrekken van opdrachten aan jonge kunstenaars.

Groningen Visueel beoogt het stimuleren van de onafhankelijke film- en videocultuur in Groningen en omgeving door het verstrekken van een uitdagende filmopdracht aan een jonge regisseur en een componist met een binding aan de stad Groningen.

Groningen Visueel 2006

De competitie van eerste editie van Groningen Visueel had als uitgangspunt het in circa 30 minuten visualiseren van de stad Groningen met de filmklassieker Berlin: Die Sinfonie Der Großstadt van Walter Ruttmann als inspiratiebron.

In december 2005 heeft de jury van Groningen Visueel de treatment gekozen van filmmaker Arjen Nolles, getiteld Tussentijd - Beeldsymphonie van Groningen. Het oordeel van de jury:

Het filmconcept overtuigde de jury vanwege het originele beeldconcept en creatieve cameratechniek. Daarnaast heeft hij zich in zijn treatment op een actuele manier laten inspireren door de film van Ruttmann.

Hij kreeg een productiebudget van 4500 euro tot zijn beschikking. Gedurende het productieproces van de film heeft Prime, in overleg met Arjen Nolles, een opdracht verstrekt aan componist Jan Klug voor de muziek bij de film. Binnenkort zal de film tijdens het Noorderzon festival in filmtheater Images in wereldpremière gaan.

  

Tussentijd - Beeldsymphonie van Groningen
Zo. 20 augustus 2006
Aanvang: 16:30 (niet 17:30!)
in Filmtheater Images (Poelestraat 30, Groningen)
entree €1,00

De film Tussentijd (2006) van onafhankelijk filmmaker Arjen Nolles, gemaakt in het kader van Groningen Visueel 2006, gaat op zondag 20 augustus in zaal 1 van Images in première tijdens het Noorderzon festival.

Tussentijd gaat over de tijd tussen de dingen in; het is de tijd na het opstaan, maar voordat het werk begint, de tijd waarin je je fiets op slot zet, of thuis op de bank zit voordat je gaat koken. In enkele honderden korte beelden trekt de 'tussentijd' aan het oog voorbij; letterlijk in een beeldenstroom die over het filmdoek trekt. De beelden suggereren allerlei handelingen en verplichtingen, maar eigenlijk gebeurt er weinig of niets. Chronologie en een verhaallijn ontbreken, wat overblijft is een beeld van een stad en de mensen die daarin leven.

De film gaat ook over de (on)zichtbaarheid van het hedendaagse: wat maakt een stad hedendaags, wat maakt Groningen zo speciaal? Zijn het de oude grachten, de architectuur, of de mensen die er in leven? Tussentijd richt zich op mensen en interieurs: het lijkt alsof die in tegenstelling tot het historische stadsexterieur, wel met de tijd mee gaan. De film laat dat zien aan de hand van afbeeldingen uit mode- en trendtijdschriften die in de montage worden verweven met opnamen die zijn gemaakt op de meest hippe of trendy plekken van Groningen. Het zijn die plekken die eigenlijk overal ter wereld gerealiseerd hadden kunnen worden, die niet specifiek Gronings zijn, maar wel deel uitmaken van het hedendaagse Groningen en ons het geruststellende gevoel verschaffen dat we hier helemaal niet achterlopen. Misschien lopen we wel voorop.. Tussentijd affiche

Tussentijd (2006)
Beeldsymphonie
van Groningen
Duur: 25 minuten
Regie: Arjen Nolles
Muziek: Jan Klug
Montage: Arjen Nolles,
Albert Westerhoff

Laat hier op het Videolandschap Forum uw reactie achter op de film Tussentijd.

Biografieën:

Arjen Nolles studeerde rechten aan de RuG en vervolgens beeldende kunst, interdisciplinair aan de Academie Minerva. Hij realiseerde enkele visuele projecten, waaronder een speelfilm, een theatervoorstelling en foto exposities. In 1994 won Arjen Nolles de USVA/Noorderlicht fotografieprijs.
Website

Jan Klug is in 1999 afgestudeerd aan het Conservatorium Groningen op saxofoon, Lichte Muziek.
Website

Albert Westerhoff studeerde in 2005 af aan de Academie Minerva met als afstudeerrichting Beeldhouwen.
Website

 

Stichting Groninger Videolandschap
Tuinbouwdwarsstraat 1
9717 HT Groningen